Yhteistyöprojektiin lähteminen oli musiikin opiskelijoille kuin hyppäys tuntemattomaan.
”Kun minua pyydettiin järjestämään kolmena maanantaina Poikien Talolle musiikkitoimintaa, olin hieman epävarma. Tehtävä kuulosti itselleni uudelta, jopa vieraalta, enkä osannut sanoa, mitä tarjottavaa minulla olisi. Kaikki aikaisempi kokemukseni musiikin opetuksesta ja musiikkipainotteisesta työskentelystä on aina jotenkin perustunut kaavoihin ja tuttuihin rakenteisiin.”
Kaikki lähti kuitenkin hyvin liikkeelle.
”Poikien Talon yhteisöön oli todella turvallista tulla mukaan. Henkilökunta rohkaisi heittäytymään, ja he osasivat auttaa huomioimaan omia vahvuuksia työssä. Rennon, hyväksyvän ja rohkaisevan ilmapiirin ansiosta oli todella mukava olla osa MaanantaiMiittejä.”
Opiskelijat lähtivät liikkeelle heille tutuimmasta eli isosta valikoimasta instrumentteja ja musiikin tekemisestä niillä.
”Lopputulos oli hauskaa kokeilu–sekoilua. Liuta vieraita soittimia voi tuntua monelle ylivoimaiselta, varsinkaan jos ei tiedä, mitä milläkin soittimella voi tehdä.”
Jälkikäteen pohdittiin myös seuraavaa: ”Kynnystä voisi vielä madaltaa entisestään. Sen sijaan, että antaisimme osallistujille täyden vapauden soittaa mitä vaan, raameja tulisi kaventaa. Esimerkiksi soitinten diatonisten sävelten merkitseminen teipin paloilla tekisi soittimen kokeilusta helpompaa. Joku tietty rytmi ja tempo antaisi myös raamit. Musiikista olisi saatava vielä intuitiivisempaa, että kaikki voisivat ja erityisesti haluaisivat osallistua. Meidän täytyisi myös pystyä avaamaan korvamme osallistujien ideoille ja toiveille.”
Jälkikäteen arvioituna opiskelijat olivat tyytyväisiä toteutettuun musiikkiprojektiin.
”Saimme valmiiksi hienon musiikkiteoksen, josta osallistujat ovat varmasti ylpeitä! Itse toiminnan lisäksi oli ilahduttavaa tutustua Poikien Talon toimintaan ja huikeisiin ihmisiin, joita siellä käy.”
”Tärkeintä on, että jokainen musisoija tuntee tehneensä jotain merkityksellistä, oli se sitten pientä tai suurta. Lyhyt äänitetty kappale oli osallistujien näköinen, mikä oli mielestäni selkeä onnistumisen merkki, etenkin kun osallistujat olivat itse tyytyväisiä. Pienet onnistumiset ovat polttoainetta musiikille!”
Tuntemattomaan hyppääminen kannatti selvästi myös oppimismielessä.
”Musiikkipedagogin näkökulmasta oli jännittävää lähteä tekemään asioita musiikin kautta puhumatta musiikin termeillä. Se oli haastavaa, mutta todella virkistävää. Tämän projektin myötä osaan taas toimia paremmin ryhmän ehdoilla.”
”En aikaisemmin ole päässyt harjoittelemaan pienryhmän ohjaamista, joten sain tästä uudenlaista pedagogista osaamista. Lisäksi työpajan suunnitteleminen haastoi meitä löytämään mahdollisimman helposti lähestyttäviä keinoja musisoida. Musiikkiopinnoissa soittamisesta tulee helposti suorittamista. Työpaja muistutti siitä, kuinka musisoinnin kuuluu olla hauskaa. Maanantaimiittiläisten heittäytyminen ja innokkuus luoda jotain omaa oli minulle myös muusikkona hyvin inspiroivaa ja palkitsevaa.”
Musiikin ammattilaiset voivat käyttää musiikkia moneen tarkoitukseen ja monessa yhteydessä. Ehkä nuorisotyöstä voi tulla jollekin oma tulevaisuuden ala? Siltä vaikuttaa.
Yksi opiskelijoista summaa: ”Haluan saada musiikilla hyvää aikaan muille. Onnistumisen kokemuksen luominen musiikin kautta on lähellä sydäntäni. Olen miettinyt tulevaisuudessakin tekeväni jotain vastaavaa.”
Kiitos Poikien Talo! Kiitos And Beyond -hanke!
.
Teksti: Karlo Medjeralin, Riku Luoman ja Teemu Viitikon tekstien pohjalta koonnut sosiaalialan lehtori Mai Salmenkangas, Metropolia Ammattikorkeakoulu
Lisätietoja: And Beyond – Miesten luovat polut työelämään – hanke (ESR 2021-23)
.
Poikien Talo
Hämeentie 13 A | 3. kerros
Helsinki
poikientalo@poikientalo.fi
040 775 1549
www.poikientalo.fi