Kalle The Magic Fish part 3

Barev!

Jälleen yksi päivä kääntymässä yöksi Dilijanissa. Pahin kulttuurishokki alkaa olla takanapäin, eikä keskeneräiset tai hylätyt rakennukset, roskat pitkin kaupunkia, miehen mentävät reiät, rikkinäiset autot tai hiekkakasat keskellä kaupungin katuja enää vaikuta samalla tavalla kun eilen. Röökin polttaminen lähes kaikkialla häiritsee vielä aika lailla, mutta siihen ei toivottavasti totukkaan.

Päiväohjelma kurssilla on aika tiivis, aamuluennot/työpajat alkavat puoli kymmenen ja jatkuvat aina iltaseitsemään saakka. Pimeä tulee ennen seitsemää, joten jos haluaa nähdä jotain lähiympäristöstä, on lähdettävä liikkeelle aamusta. Tänään kävin juoksemassa reilun tunnin ennen aamupalaa ja se antoi kivasti energiaa päivään.

Päivänohjelmassa käsiteltiin tänään sukupuolen käsitettä ja siihen liittyviä kysymyksiä. Luennot vedetään pitkälti työpajoina tai pienryhmissä, joka sopii erittäin hyvin tämänkaltaiseen ”non-formaaliseen” koulutukseen. Itse huomaan mielenkiinnon pysyvän hyvin yllä, ei tule piirreltyä muistiinpanojen reunaan eikä perinteinen iltapäiväväsymys ole iskenyt kertaakaan. Sukupuolirooleista syntyi hyviä keskusteluja ja huomasin olevani iloinen suomalaisessa yhteiskunnassa tehdyn tasa-arvo työn puolesta. Asiat, jotka ovat meillä itsestäänselvyyksiä, ovat monessa yhteiskunnassa ja kulttuurissa vielä silkkaa utopiaa. Ehkä suomalainen tasa-arvo käsitys pitäisi brändätä ja tehdä siitä uusi vientituote. Alex Stubb ota yhteyttä Poikein Talolle, jos luet tätä

Vetäjät laittoivat porukan tänään reflektoimaan omaa mieheksi tai naiseksi (tai taikakalaksi tai miksi ikinä itsensä tuntee) kasvua. Täytyy myöntää, että luento oli hyvin rakennettu ja asioissa mentiin hyvin syvälle. Itsekin löysin monia selityksiä asioille, jotka ovat vaikuttaneet omaan mieheksi kasvuuni, mutta ei niistä tässä sen enempää. Porukka on osallistunut aktiivisesti luennoille, joka on ollut hienoa. Ilmapiiri on ollut hyväksyvä, kaikki ovat voineet vapaasti esittää mielipiteitä ja tosia on kuunneltu kunnioittavasti. Kuulemma edellisellä vastaavalla kurssilla oli ollut aikamoisia yhteentörmäyksiä ja halveksuntaa esimerkiksi toisten seksuaalisuutta kohtaan. Toisaalta esimerkiksi Kaukasuksen alueelta tai Valko-Venäjältä ei ole yhtään miestä mukana. Tämä olisi varmasti tuonut oman lisämausteen keskusteluiden sisältöön.

Yksi huvittava juttu tapahtui tänään, joka on vielä lopuksi pakko jakaa. Kävimme päivällä ”läheisessä” kaupassa ja paluumatkalla iso betonirekka pysähtyi viereemme. Ovi aukesi ja apukuskin puolelta paikallinen vanhempi mies viittoi meitä kyytiin. Autossa oli kaksi paikkaa, jotka olivat siis jo täynnä, mutta halusivat silti tarjota kolmelle vieraalle kyydin. Ahtauduimme kyytiin ja autossa odotti pieni järkytys, kun kuskin paikalla oli arviolta 14-15 –vuotias kundi! Kaveri painoi naureskellen kaasun pohjaan ja me naureskelimme pelon sekaisin tuntein mukana. Onneksi matka ei ollut pitkä ja pääsimme turvallisesti perille hotellille.